Massaal aan de laadpaal? Met een batterij lukt het wel

De verwachting is dat er, alleen al in Nederland, in 2035 50.000 grote elektrische vrachtwagens op onze wegen rondrijden. Dat gaat heel wat betekenen voor snellaadstations. Wij geloven dat batterijen een deel van de oplossing zijn.

Sneller laden, sneller naar de volgende klus

Deze week is voor ons een feestelijke week. Ons batterijsysteem wordt voor het eerst gekoppeld aan een snellader voor elektrische vrachtwagens. Zo is de e-truck sneller opgeladen dan wanneer deze alleen via het elektriciteitsnet wordt opgeladen. En sneller opgeladen, is sneller door naar de volgende klus, dat hoeven we niemand uit te leggen. Deze gecombineerde manier van laden neemt snel in populariteit toe. Uit dit onderzoek blijkt dat je op veel plekken het net moet verzwaren. Wij pleiten ervoor dat niet alleen met stroomkabels te doen, maar ook door het inzetten van batterijsystemen.

Route du soleil

Iedereen die een elektrisch vervoermiddel heeft, kent het probleem. Je bent onderweg, en je batterij dreigt leeg te raken. Dan wil je even snel opladen. Hoe meer elektrische vervoersmiddelen er zijn, hoe vaker we met pieken bij de laadstations te maken krijgen. Hoe los je dat op? Bij vervoermiddelen die op benzine rijden, ligt de oplossing voor de hand. We kennen allemaal de beelden van de overvolle Luxemburgse tankstations langs de Route du Soleil op zwarte zaterdag. Onder zo’n tankstation ligt een enorme tank, en bij extreme drukte bevoorraad je die eenvoudigweg wat vaker.

Inrichten naar piekmoment te duur

Bij snellaadstations is dat geen oplossing. Natuurlijk kun je de infrastructuur van zo’n snellaadstation inrichten naar de drukste dag van het jaar of het piekmoment van de dag. Het gevolg is dat je de dan 24/7 betaalt naar die piekbelasting. Bovendien kun je niet optimaal gebruik maken van wind- en zonne-energie. Dat is dus veel te duur en al zeker niet duurzaam. Door zonne- en windenergie op te slaan in grote batterijen, creëer je duurzame buffers die ingezet kunnen worden op piekmomenten.

Geen #waterstofvrachtauto’s in zicht

Niemand twijfelt meer aan de toekomst van elektrisch vervoer. Zo twitterde Herbert Diess, de topman van Volkswagen, onlangs dat waterstof nodig is voor staal, chemie en aerodynamica, en niet in auto’s zou moeten belanden: ‘Veel te duur, inefficiënt, traag en moeilijk uit te rollen en te vervoeren. Kortom: geen #waterstofauto’s in zicht.’ En daarin staat hij niet alleen. Er is geen autofabrikant meer die niet vol inzet op elektrisch vervoer, en dat geldt vandaag de dag zelfs voor de vrachtwagenfabrikanten. Steeds meer vrachtwagenproducenten brengen elektrische trucks op de markt. De verwachting is dat er, alleen al in Nederland, in 2035 50.000 grote elektrische vrachtwagens op onze wegen rondrijden. Dat gaat heel wat betekenen voor snellaadstations. Wij geloven dat batterijen een deel van de oplossing zijn.

Nieuwsgierig?

Benieuwd hoe jij ons batterijsysteem in kunt zetten bij snellaadstations? Neem gerust contact met ons op. We vertellen je graag meer.

Welke Cube is er voor jou?

Ontdek welk slim batterijsysteem de beste oplossing biedt voor jouw duurzaamheidsdoelstelling.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde berichten

Lees over andere projecten of nieuws en ontwikkelingen met betrekking tot slimme energie-opslag.