De nieuwe energietarieven voor 2021 zijn bekend gemaakt. Deze tarieven worden door verschillende factoren bepaald, zoals de olieprijs, de overheidsheffingen maar vooral ook door de netbeheerderskosten. Geen verrassing dus dat de energietarieven – wederom – flink stijgen. Wat kunnen we hier zelf aan doen?
Dramatische versnelling
Al jaren stijgen de netbeheerderskosten harder dan de inflatie. In 2021 zien we wederom een dramatische versnelling van deze groei in kosten, in sommige gevallen is er sprake van een stijging van wel tien procent, zeker bij de grote netbeheerders. Deze trend is al jaren zichtbaar en is dan ook niet echt een verrassing. Welk probleem ligt hieraan ten grondslag? We doen met z’n allen een steeds groter beroep op het bestaande energienetwerk. We leveren meer zonne-energie en windenergie aan het net en gebruiken steeds vaker elektrische verwarming, elektrische auto’s en andere elektrische apparaten. Deze gigantische belasting van het net zorgt dat netbeheerders verwachten miljarden te moeten investeren in het net. Het logische gevolg daarvan is dat ook wij als eindgebruikers dat terugzien op onze rekening. En dit zal niet de laatste keer zijn dat we daarmee geconfronteerd worden.
Ingericht om altijd maximaal te leveren
Een stijgende energierekening, daar zit niemand op te wachten. Reden te meer om eens te onderzoeken of er geen manieren zijn om die energierekening toch betaalbaar te houden. Zijn die dikke stroomkabels echt nodig, of kunnen we ook met minder af? Dat kan met slimme buffersystemen, zoals dat bijvoorbeeld is geregeld bij het waternet. We hebben allemaal een bescheiden, dunne waterleiding in ons huis. Doordat iemand ooit het principe van de stortbak heeft bedacht, kunnen we toch in één keer met zo’n tien liter water het toilet doorspoelen. Hadden we die stortbak niet, zouden we enorme dikke waterleidingen moeten hebben. Bij het stroomnet wordt dit principe gek genoeg niet toegepast. Hier wordt gekeken naar wat de maximale piek in het stroomverbruik is, en vervolgens wordt er een kabel aangelegd die dik genoeg is om het hele jaar door die piek te leveren. Terwijl het stortbakprincipe ook op het energienet toegepast kan worden. Door die intelligentie toe te passen, kunnen we onze energie effectiever en slimmer gebruiken. Dat draagt bij aan de betaalbaarheid van je energierekening en biedt meer ruimte voor schone bronnen op het elektriciteitsnet.
Intelligente stortbak van energie
Onze batterijen fungeren als de intelligente ‘stortbak’ van schone stroom. Of het nu gaat om liften, elektrische kooktoestellen of auto’s, door energie op te slaan in onze batterij is er ook op piekmomenten voldoende stroom beschikbaar en zijn die nog dikkere kabels helemaal niet nodig.
Meer weten?
Nieuwsgierig naar onze slimme batterij? We vertellen je graag meer over de besparingen die je kan behalen, verzwaringen van netaansluitingen kan voorkomen en de andere mogelijkheden, zoals lease. Lees hier hoe wij te werk gaan of maak direct een afspraak!