Voor 2050 moeten alle woningen, maar ook alle kantoren, scholen, ziekenhuizen en overheidsgebouwen duurzaam zijn. Een uitdaging, maar volgens de slimme koppen van TNO absoluut haalbaar, als we ons focussen op slimme oplossingen en niet laten afremmen door de uitdagingen. Wat doen wij van iwell om te zorgen dat onze technologie toekomstbestendig is?
Data is key
‘Woningen en gebouwen in 2050 duurzaam is haalbare kaart’, kopt dit artikel op de site van TNO. Kanttekening die de auteur daarbij maakt is dat we ons niet moeten blindstaren op de uitdagingen, maar ons focussen op slimme oplossingen. Data is daarbij een sleutelbegrip. Daar sluiten wij ons volledig bij aan. Vroeger werden laadpalen en zonnepanelen geplaatst en moest je als eigenaar maar afwachten hoe lang ze naar behoren functioneerden. Wij weten van al onze batterijen en batterijsystemen niet alleen precies hoeveel je bespaart en hoeveel er nog beschikbaar is om elders in te zetten, maar we weten ook exact wat de state-of-health is. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan.
Negatieve energieprijs
Wij maken een afweging voor onze klanten om in te zetten op negatieve energieprijzen. Op een zaterdag ergens midden april van dit jaar werd er in Nederland zoveel groene energie opgewekt, dat het aanbod voor een aantal uur twintig procent groter was dan de vraag. Dat betekende voor een aantal gebruikers een negatieve energieprijs. Een vreemde situatie: als je energie afneemt krijg je geld toe, en als je teruglevert moet je betalen. Vanuit de netbeheerders wel te verklaren: er is zo veel duurzame energie en zonnepanelen kun je niet even uitzetten. Dat betekent, dat als je niet genoeg afneemt, het net uit balans raakt.
Slim sturen met een batterij
Je kunt je hierdoor natuurlijk laten stoppen. Maar je kunt ook kiezen voor onze slimme batterijen en de netcongestie omzeilen. Dankzij het inzicht dat wij je bieden, kun je slimmer sturen. Als je weet wanneer het zonnig wordt – en wanneer niet – weet je ook hoe je je batterij het best in kunt zetten. En wij staan niet stil. Onze productfilosofie is toekomstgericht. Zo dragen wij bij aan de transformatie van een ouderwets appartementencomplex aan de Henriëttedreef. Door duurzame energieopwekking te combineren met een slimme gevel gaan deze woonunits energie leveren. In dit subsidieproject – een samenwerking van TKITOE-Urban Energy, Bos Installatiewerken, de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht en iwell – onderzoeken we in een praktijksituatie de combinatie van batterijinzet, slimme software en (geautomatiseerd) gedrag, zoals de EU-wetgeving dat voor ogen heeft. Zo realiseren we een slim netwerk waarbij een heel appartementencomplex wordt voorzien via één aansluiting.
Ook aan de slag?
Wij helpen je graag met onze slimme batterijsystemen. Samen kunnen we de energievoorziening in Nederland verduurzamen en betaalbaar houden! Weten wat jij kunt doen om de energietransitie te versnellen? Neem gerust contact met ons op, we onderzoeken graag samen met jou hoe we een mooie oplossing kunnen ontwikkelen.