HBE’s en slimme batterijsystemen. Betaalbare verduurzaming van vervoer

In een eerdere blog vertelden we al over Hernieuwbare Brandstof Eenheden (HBE’s) en hoe ze fungeren als drijvende kracht achter duurzaam transport. In dit vervolg gaan we een stap verder. We belichten hoe HBE’s, in combinatie met slimme batterijsystemen, grootschalige verduurzaming met een verdienmodel mogelijk maken in de transportsector. Lees hoe HBE’s helpen om een organisatie betaalbaar te verduurzamen en hoe dit nog makkelijker gaat met een slim batterijsysteem. 

Terug naar het transportbedrijf

Hernieuwbare Brandstof Eenheden, oftewel HBE’s, zijn certificaten die worden toegekend voor het leveren van hernieuwbare energie aan verschillende vormen van vervoer. Dit marktmechanisme stimuleert investeringen in groene energiebronnen en draagt bij aan een schonere toekomst voor transport. In een eerdere blog over HBE’s gaven we een voorbeeld van een logistiek bedrijf dat hun tien elektrische trucks laadt via eigen snelladers en zonnepanelen op het dak. Dit bedrijf is in staat om HBE’s te genereren door simpelweg hun elektrische voertuigen op eigen terrein te laden. Op zonnige dagen kan het bedrijf hoogstwaarschijnlijk honderd procent hernieuwbare energie inzetten, wat resulteert in het maximale aantal HBE’s. De realiteit is vaak anders. De zonne-energieopwek en het verbruik vertonen vaak een mismatch. De trucks rijden overdag, maar laden ’s nachts. Maar ook op minder zonnige dagen kan er onvoldoende zonne-energie zijn om de trucks volledig van groene stroom te voorzien. In dat geval zijn ze afhankelijk van het stroomnet en genereren ze HBE’s op basis van de vastgestelde dertig procent hernieuwbare stroom in plaats van honderd procent.

Flexibiliteit en een administratieve kracht

Als je uitgaat van dezelfde situatie, maar je introduceert een slim batterijsysteem, dan ziet de casus er ineens heel anders uit. Nu kan het bedrijf zonne-energie opslaan en leveren aan de trucks op het moment dat dat nodig is. Hierdoor kunnen ze toch honderd procent groene stroom laden, zonder afhankelijk te zijn van het weer of het stroomnet. Een slim batterijsysteem fungeert ook als administratieve spil. Bedrijven moeten namelijk kunnen aantonen hoeveel kWh ze hebben geladen en met welke stroommix. Hoeveel was honderd procent groen en hoeveel kwam van het net (dertig procent groen)? Dit bepaalt het aantal HBE’s waarop het bedrijf recht heeft.

HBE’s en slimme batterijen: een perfecte match

Hernieuwbare Brandstof Eenheden gecombineerd met slimme batterijsystemen vormen een perfecte match voor de transitie naar een duurzamere toekomst van de transport sector. Ze bieden bedrijven niet alleen een groen alternatief, maar ook een financiële stimulans om duurzame investeringen waar te maken. HBE’s in combinatie met slimme batterijsystemen dragen bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot en het bevorderen van milieuvriendelijk vervoer. Kortom, dé ideale combinatie voor een revolutie in de wereld van duurzaam transport.

Welke Cube is er voor jou?

Ontdek welk slim batterijsysteem de beste oplossing biedt voor jouw duurzaamheidsdoelstelling.

Reageer op dit artikel