Batterijen en zonnepanelen? Zo zijn we niet – altijd – getrouwd!

Batterijsystemen, de salderingsregeling en zonnepanelen worden vrijwel altijd in één adem genoemd. Onterecht, volgens Harm Welleweerd, directeur productontwikkeling bij iwell. Zonnestroom opslaan is prachtig, maar een batterijsysteem kan zoveel meer.

Onlosmakelijk verbonden

Als ik met mensen spreek over ons batterijsysteem, is vrijwel altijd de eerste vraag die wordt gesteld: hoe zit het met de salderingsregeling? Alsof batterijsystemen en zonnestroom onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Maar een batterijsysteem kan zoveel meer. Gelukkig maar! Stel dat er gedurende een derde van de dagen van het jaar meer zonnestroom kan worden opgewekt dan je gebruikt, dan zou de batterij de rest van het jaar niets staan te doen. Wij draaien het om. Ons batterijsysteem is vooral ontworpen om pieken en dalen in elektriciteitsverbruik op te vangen en onze elektriciteitsnetten te ontlasten, daarmee behaal je namelijk grotere besparingen. Is het zonnestroom dat moet worden opgeslagen? Dan doet de batterij dat ook. Maar niet alleen zonnestroom, ook stroom van de windmolens van de Noordzee kan daar heel goed voor gebruikt worden.

Blockchain-technologie, AI en trading

Neem het Innovation Dock op het RDM-terrein van Havenbedrijf Rotterdam. Deze monumentale industriële hal van enorme afmetingen biedt ruimte aan onderwijs, bedrijven en onderzoek, en geeft zo vorm aan de maakindustrie van de toekomst. De hal bestaat uit verschillende ruimtes die verhuurd worden. Elke ruimte heeft zijn eigen stroomaansluiting. Met behulp van onze batterijen verhandeld BlockLab voor de 32 huurders hun zelf opgewekte energie in een onderlinge markt. Is er stroom over of juist extra stroom nodig? Dan zorgt onze batterij dat met behulp van AI op het juiste moment stroom wordt verkocht of ingekocht. De stroomprijs fluctueert afhankelijk van de vraag en het aanbod in heel Nederland. Het helpt dus enorm als je precies kan bepalen wanneer jij die stroom afneemt. De batterijen van iwell maken het mogelijk om altijd precies te bepalen wanneer jij die stroom wil (ver)kopen.

Slimme stortbak

Een batterijsysteem is dan als het ware een slimme stortbak. Doordat je elektriciteit kunt opslaan in een buffer, kun je onderling stroom verhandelen zonder dat het het gebouw verlaat en er allerlei belastingen om de hoek komen kijken. Dit snelle, slimme buffervat reageert direct op wat er gebeurt in het pand en de wisselende energievraag. Een prachtig voorbeeld van hoe een batterij kan worden ingezet, los van of die stroom is opgewekt door zonne-energie of afkomstig is van een andere duurzame bron.

Meer weten?

Nieuwsgierig naar onze slimme batterij? We vertellen je graag meer over de besparingen die je kan behalen, verzwaringen van netaansluitingen kan voorkomen en de andere mogelijkheden. Lees hier hoe wij te werk gaan of maak direct een afspraak!

Welke Cube is er voor jou?

Ontdek welk slim batterijsysteem de beste oplossing biedt voor jouw duurzaamheidsdoelstelling.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde berichten

Lees over andere projecten of nieuws en ontwikkelingen met betrekking tot slimme energie-opslag.