Als we zo doorgaan komt de energietransitie piepend en krakend tot stilstand

Iedereen die verduurzaming hoog in het vaandel heeft staan, is goed bezig. Toch gooien we met z’n allen enorm veel groene energie over de schutting, meestal zonder dat we ons daar bewust van zijn.

Schone energie over de schutting

Het is natuurlijk super dat heel veel particulieren, bedrijven, maar ook vastgoedbeleggers, woningcorporaties en VVE’s aan de slag zijn met verduurzaming. Als je je tegelijkertijd realiseert dat Netbeheer Nederland voorziet dat we in 2030 de netcapaciteit moeten verdubbelen en het aanleggen een transformatorstation gemiddeld zeven jaar duurt, dan kan iedereen op zijn klompen aanvoelen dat er ergens iets scheef gaat. De reden? Duurzaam denken stopt vaak daar waar het vastgoed eindigt en de netaansluiting begint. Als iedereen doorgaat met verduurzamen, maar het net is er niet op ingericht, komt uiteindelijk de transitie piepend en krakend tot stilstand. Dan gooien we als het ware bakken met schone energie over de schutting.

Maak je energievraag slimmer en flexibeler

Gezien de snelle klimaatverandering is snelheid in de energietransitie van groot belang. Hoe stoppen we dan met het verspillen van schone energie? Het stroomnet is, op dit moment, zo aangelegd dat aan de hoogst mogelijke piekvraag voldaan kan worden. De netbeheerder kan die pieken niet beïnvloeden, maar de eindgebruiker, de vastgoedeigenaar, wel. Kijk bijvoorbeeld hoe je zoveel mogelijk lokale, schone energie binnen het gebouw kunt gebruiken. Stel daarnaast niet noodzakelijk energieverbruik uit. Zo kun je bijvoorbeeld een elektrische auto die pas de volgende ochtend met een volle batterij op pad moet, het best laden op een moment dat er ruimte is op het net. Dat betekent niet dat je volledig onafhankelijk van net moet worden, maar maak je energievraag slimmer en flexibeler. Daarmee verlaag je de pieken in het stroomverbruik.

Slimme software en opslag onmisbaar voor je vastgoed

Wat ons betreft is slimme software in combinatie met slimme opslag de oplossing voor het verlagen van piekstromen en de mismatch tussen het opwekken en verbruiken van schone stroom. Een onmisbaar onderdeel van je vastgoed dus. Zo voorkom je dat huurders de rekening gepresenteerd krijgen voor exponentieel stijgende netbeheerkosten. Energie is inmiddels onlosmakelijk verbonden aan de betaalbaarheid van die huisvesting. Woningcorporaties willen betaalbare huisvesting kunnen aanbieden. Maar ook als commercieel vastgoedbelegger moet je nadenken over hoe je je vastgoed en beleggingsprojecten courant houdt, waarbij duurzaamheid steeds meer een randvoorwaarde wordt voor je klanten: de bewoners.

Moeite met bijbenen

De berichten dat de netcapaciteit de verduurzaming niet kan bijbenen, verschijnen met regelmaat. Zo zijn er zonnepanelen in nieuwbouwwoningen die worden afgeschakeld als het zonnig is om dat de netspanning in de straat te hoog oploopt, zonneparken kunnen niet aangesloten worden en vastgoedeigenaren kunnen niet hun daken vol leggen met zonnepanelen omdat ze van de netbeheerder een transportbeperking krijgen.

Flexibel energiesysteem voor je vastgoed

Tijd dus om een lans te breken voor de netbeheerder. Als vastgoedeigenaren en netbeheerders werk maken van een flexibel duurzaam energiesysteem versnelt de energietransitie en besparen beiden kosten. Investeer nu in duurzaam vastgoed met een flexibel energiesysteem. Alleen op die manier zorg je voor de juiste hoeveelheid schone energie, op het juiste moment, op de juiste plek.

Nieuwsgierig?

Benieuwd wat je kunt doen als er geen plek voor zonnestroom is op het net? Weten in welke situaties batterijen een oplossing zijn? Neem gerust contact met ons op. We vertellen je graag meer.

Welke Cube is er voor jou?

Ontdek welk slim batterijsysteem de beste oplossing biedt voor jouw duurzaamheidsdoelstelling.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde berichten

Lees over andere projecten of nieuws en ontwikkelingen met betrekking tot slimme energie-opslag.