Michiel van iwell in de podcast Met Nerds om Tafel

3 mei was Michiel – CTO bij iwell – te gast bij de podcast Met Nerds om Tafel. Daar sprak hij onder andere over de noodzaak om energie-opslag centraler te regelen. Hij vertelt over een aantal belangrijke projecten van iwell en neemt de hosts mee in de cruciale rol van opslag in de energietransitie.

Hieronder kan je de podcast – inclusief bewegende beelden – luisteren. De podcast zonder beeld vind je hier.

Van zolderkamer naar groen kantoor in 7 jaar

In 2016 begonnen Harm Welleweerd, Jan Willem de Jong en Vincent Ruijter op de spreekwoordelijke zolderkamer driehoog achter met de ontwikkeling van de eerste iwell thuisbatterij. Inmiddels biedt iwell verschillende batterijsystemen, van de Cube voor appartementen en wooncomplexen tot de Mega Cube voor grootschalige energieopslag voor logistiek en industrie. Ook het team is flink gegroeid en iwell is verhuisd van industrieterrein Lage Weide naar een duurzaam pand aan de Pythagoraslaan in Utrecht. In deze blog vertelt Steven Boerema, Head of Sales & Marketing bij iwell, wat het nieuwe pand zo bijzonder maakt.

Uit het jasje gegroeid

Als bedrijf dat vandaag werkt aan de energievoorziening van morgen, is het belangrijk om ook duurzaamheid uit te stralen. Nadat Harm, Jan Willem en Vincent hun zolderkamer waren ontgroeid, is het team naar industrieterrein Lage Weide gegaan. In een pand dicht bij de Eneco-energiecentrale van Utrecht, wat een hub is voor startups in de verduurzamingstak. Daar hebben we een jaar of drie gezeten. Toen we op een gegeven moment flink uit ons jasje groeide, was het tijd voor een nieuwe plek.

Scale-up-vibe

Ook al zijn we inmiddels met zo’n veertig mensen, het is belangrijk dat we die scale-up-vibe vasthouden, want daar zit onze innovatiekracht. Ons nieuwe pand aan de Pythagoraslaan heeft die vibe. Bij de inrichting hebben we geprobeerd zoveel mogelijk gebruik te maken van lokale en circulaire producten en dat is goed gelukt. Het heeft de groene uitstraling die we zochten en is echt een visitekaartje van ons bedrijf. Waar we ook heel trots op zijn is de demoruimte. Zo’n batterijsysteem is natuurlijk enerzijds maar een stuk hardware, maar de software wordt steeds belangrijker. Hoe regel je de energiestromen? Hoe voorkom je nu die mismatch tussen opwek en verbruik van zonnestroom? Hoe kun je meer auto’s opladen zonder verzwaring van de netaansluiting? Hoe creëer je samen een stabiel energienetwerk? Dat is best complex om even uit te leggen. Zo’n demoruimte maakt het allemaal een stuk tastbaarder.

Strategie voor het nieuwe pand

Bij de inrichting van ons nieuwe pand hebben we ons stinkende best gedaan om zoveel mogelijk duurzaam in te kopen. Dan heb ik het niet alleen over de grondstoffen, maar ook over zaken als bedrijfsvoering, arbeidsomstandigheden, fabricage en afstand. Zo komt ons glaswerk van het Utrechtse bedrijf Rebottled, dat glaswerk maakt van gerecyclede flessen. De hand- en theedoeken zijn van Knit Factory, een honderd procent Hollandse breifabriek en dingen als vaatwastabletten, broodzakken en opbergboxen komen van fairhip. Onze houten planken, dienbladen en vazen zijn van Return to sender, een bedrijf dat zich al sinds 2006 inzet voor werkgelegenheid voor vrouwen in de armste regio’s van de wereld. Het artwork in ons kantoor is van Deze Zussen.nl, de lampen zijn van het Amsterdamse duurzame designmerk Van Tjalle en Jasper. De vloerbedekking komt van Interface in Scherpenzeel, het keukenblad van gerecyclede PET-flessen is van Sustonable en de kastjes zijn van hergebruikt versnipperd hout. En dat is nog maar een greep uit ons duurzame interieur. Ik zou zeggen, kom gerust een keer inspiratie opdoen, regelen we meteen een demo!

Ook aan de slag?

Wij helpen je graag met onze slimme batterijsystemen. Samen kunnen we de energievoorziening in Nederland verduurzamen en betaalbaar houden! Weten wat jij kunt doen om de energietransitie te versnellen? Neem gerust contact met ons op, we onderzoeken graag samen met jou hoe we een mooie oplossing kunnen ontwikkelen.

‘Die start-up-vibe, daar zit onze innovatiekracht’

Nadat hij zijn Master of Science in Marketing behaalde, ging Steven Boerema aan de slag bij Ford Motor Company. Na een aantal jaar in de traditionele automotive branche, maakte hij de switch naar EVBox en leerde alles over de wereld van e-mobility en laadstations voor elektrische voertuigen. Na dit prachtige avontuur realiseerde hij zich al snel hoe een organisatie als iwell met haar slimme batterijsystemen echt impact kan maken op de energietransitie en daar wilde hij graag deel van uitmaken. In deze blog vertelt Steven over zijn rol als Head of Sales & Marketing bij iwell.

Een echte commerciële allrounder

Na mijn marketingstudie begon ik mijn carrière bij Ford Motor Company. Daar heb ik een goede basis gelegd als marketeer en al snel kwam ik erachter dat de combinatie met sales daarbij essentieel is. De afnemers van je product of dienst – inclusief de marketing – zijn de belangrijkste spiegels voor je organisatie. Ik ben dus een echte commerciële allrounder. Na zeven interessante jaren, maakte ik de switch naar een bedrijf dat toonaangevende oplaadoplossingen voor elektrische voertuigen ontwikkelde. Zo kwam ik in aanraking met de wereld van de energietransitie, en dat greep me direct. In die functie kwam ik weer in contact met Harm Welleweerd, de algemeen directeur van iwell. Ik kende Harm al van mijn studententijd, hij was keeper in het voetbalteam dat ik leidde, maar nu kruisten onze wegen opnieuw.

Kennismaking met de wereld van batterijen en batterijsystemen

Ergens halverwege 2022 kwam Harm een keer bij me in de lucht en attendeerde hij me op een mooie marketing- en salesfunctie bij iwell. Zo kwam ik in aanraking met de wereld van batterijen en batterijsystemen. Ik realiseerde me direct hoe iwell echt impact kan maken op de energietransitie en daar wilde ik graag deel van uitmaken. Begin december 2022 begon ik als Head of Sales & Marketing bij iwell.

Goud in handen

Ik zie een bedrijf dat goud in handen heeft. We zijn sowieso al heel goed op weg en gaan nu – door allerlei invloeden van buitenaf, zoals de energiecrisis en de transitie naar elektrisch – een enorme groei doormaken. Die groei moeten we wel goed structureren om echt succesvol te zijn. Aan mij de schone taak om het commerciële team daarin in te begeleiden, zonder voorbij te gaan aan de cultuur van ons bedrijf. Die start-up-vibe van iwell, die moeten we vooral vasthouden, daar zit onze innovatiekracht.

Van praten naar impact maken

Ik merk nu al dat het niet over één ding gaat in de energietransitie. Onze klanten en partners hebben vaak enorme ambities als het gaat over het verlagen van hun CO2-uitstoot. Als we met hen in gesprek zijn, gaat het niet alleen over opslag, het gesprek gaat ook over zaken als het laden van voertuigen, zonnepanelen en netcongestie: het hele ecosysteem van de energietransitie komt aan bod. Dat maakt het werk heel divers en uitdagend. De continue veranderingen in de wereld hebben hun weerslag op het verdienmodel van vrijwel alle bedrijven. Had je als logistiek bedrijf gister nog twintig vrachtwagens rondrijden met een dieselmotor, morgen mag je daarmee de binnensteden niet meer in. Als je overstapt op elektrische vrachtwagens, hoe ga je ze dan laden? Doe je dat overdag of ’s nachts? Doe je dat met zonnepanelen of ga je stroom inkopen? Allemaal vraagstukken waar bedrijven antwoorden op zoeken. Wij helpen ze om de stap te maken van praten naar impact maken. Zo voorkomen we dat de energietransitie piepend en krakend tot stilstand komt.

Ook aan de slag?

Wij helpen je graag met onze slimme batterijsystemen. Samen kunnen we de energievoorziening in Nederland verduurzamen en betaalbaar houden! Weten wat jij kunt doen om de energietransitie te versnellen? Neem gerust contact met ons op, we onderzoeken graag samen met jou hoe we een mooie oplossing kunnen ontwikkelen.

Wil je, net als Steven, ook bijdragen aan een snellere energietransitie? Kijk dan eens bij onze vacatures.

Meet the team: Arno Rots

Hi Arno, vandaag mag jij op de praatstoel zitten om te vertellen over jezelf. Om te beginnen: hoe zou jij jezelf omschrijven in één zin?
Als een vrolijke grappenmaker die best wel goed is in wiskunde en daar heel graag in de praktijk iets mee doet.   

Nu is iedereen natuurlijk benieuwd naar jouw beste go-to grap…
Ik ben meer een situationele grappenmaker, al zeg ik het zelf. Waarbij ik in een leuke situatie in spring om mensen een beetje te bashen (maar niet te heftig natuurlijk). Daarbij ben ik ook niet vies van van grapjes incasseren!

Los van wiskunde en de grapjes, waar ben je nog meer goed in?
Ik heb twee hele goede vrienden waarmee ik echt een goede vriendschap heb. Wij zullen altijd voor elkaar klaar staan en ik dus ook zeker voor hun. Ik denk dat ik wel een goede vriend voor hen ben. Zij hebben mij geholpen met verhuizen, en zij hebben allebei een huis gekocht, dus ik mag ze helpen met klussen in hun huis. Verder ben ik niet echt goed in voetbal. Maar ik vind het wel leuk om te doen en naderhand een biertje te drinken. 

Wat heb je gestudeerd en waar?
Ik heb in mijn studententijd in Amsterdam gewoond. Ik begon met een bachelor business analytics op de VU. En dat is eigenlijk een combinatie van wiskunde, informatica en een klein beetje economie. Daarna heb ik een master econometrie op de VU gevolgd, omdat ik de wiskunde toch wel heel tof vond. Daar heb ik altijd wel mooie cijfertjes gehaald. Meestal gingen wij na de tentamenweek dan wat feestjes meepakken in Amsterdam.

Wat doe je precies bij iwell?
Ik ben data-analist. Ik werk eigenlijk ideeën uit die we hebben en willen testen. Maar soms kunnen we deze ideeën niet per sé in het veld testen. Dat kan ik dan met onze batterijsimulator doen. Daar kunnen we de batterij nabootsen, en daar kunnen we dan zo slim mogelijke dingen bouwen. Hierna kunnen we het in de praktijk nog een keer te testen om te zien of het ook echt werkt.

Zou je een voorbeeld kunnen geven in jip en janneketaal?
PV-curtailment! Dus dat we soms wat minder energie door de omvormers van zonnepanelen laten komen. Bijvoorbeeld als de batterij vol zit en je wil toch de netaansluiting bewaken, dan kun je er voor kiezen om minder stroom door te laten komen vanuit de omvormers van zonnepanelen. Die logica moet mooi samenwerken met de batterij. Dus de batterij moet eerst zichzelf helemaal volladen. Hierna moet je op een andere manier zorgen dat er minder energie het net op gaat. En dat kan door de PV-omvormers af te schakelen. Hoe die logica in elkaar zit en hoe we dat op intelligente wijze aansturen heb ik samen met Marnix helemaal bedacht.

Hoe belangrijk vind je het milieu, het klimaat en duurzaamheid?
Ik vind het milieu, het klimaat en duurzaamheid zeker heel belangrijk en relevant, alleen heb ik mijn persoonlijke leven niet het idee dat ik daar heel veel impact in maak.

Dus je doet privé niet super veel met duurzaamheid?
Niet per sé bewust, maar ik vlieg bijvoorbeeld niet heel regelmatig. Het is natuurlijk heel goed om als individu afval te scheiden, maar ik denk dat je pas echt verschil kan maken op groter niveau. Als iwell doen we dat natuurlijk. We lopen voorop in het realiseren van kleine en grote batterijsystemen. Zo geven we de verduurzaming van het Nederlandse energiesysteem een impuls. Door te werken bij iwell kan ik duurzame impact maken op grootschalig niveau.

Waar krijg jij energie van?
Ik krijg energie als dingen af zijn. Bijvoorbeeld als we iets in de theorie helemaal bedenken en dat het in de praktijk werkt en toegepast wordt. Ik vind het tof om te zien dat mijn projecten echt iets bijdragen binnen iwell. Niet zoals op de universiteit, waar je een project maakt die na becijfering direct in de prullenbak belandt. 

Welke boodschap zou jij onze volgers mee willen geven?
Ga werk doen wat je leuk vindt! Zorg dat wat je doet impact maakt en zorg dat je veel leert.
Je kan heel veel talent hebben en dat verspillen aan dingen die niet per se heel belangrijk zijn (maar waar je bijvoorbeeld heel veel geld kan verdienen ). Ik vind het dan veel belangrijker om iets te doen waarmee je wat bereikt voor de wereld.

Zou jij net zoals Arno impact willen maken door te werken bij iwell? Bekijk dan snel onze vacatures op job.iwell.nl

iwell klaar voor de toekomst van groene energie

Voor 2050 moeten alle woningen, maar ook alle kantoren, scholen, ziekenhuizen en overheidsgebouwen duurzaam zijn. Een uitdaging, maar volgens de slimme koppen van TNO absoluut haalbaar, als we ons focussen op slimme oplossingen en niet laten afremmen door de uitdagingen. Wat doen wij van iwell om te zorgen dat onze technologie toekomstbestendig is?

Data is key

‘Woningen en gebouwen in 2050 duurzaam is haalbare kaart’, kopt dit artikel op de site van TNO. Kanttekening die de auteur daarbij maakt is dat we ons niet moeten blindstaren op de uitdagingen, maar ons focussen op slimme oplossingen. Data is daarbij een sleutelbegrip. Daar sluiten wij ons volledig bij aan. Vroeger werden laadpalen en zonnepanelen geplaatst en moest je als eigenaar maar afwachten hoe lang ze naar behoren functioneerden. Wij weten van al onze batterijen en batterijsystemen niet alleen precies hoeveel je bespaart en hoeveel er nog beschikbaar is om elders in te zetten, maar we weten ook exact wat de state-of-health is. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan.

Negatieve energieprijs

Wij maken een afweging voor onze klanten om in te zetten op negatieve energieprijzen. Op een zaterdag ergens midden april van dit jaar werd er in Nederland zoveel groene energie opgewekt, dat het aanbod voor een aantal uur twintig procent groter was dan de vraag. Dat betekende voor een aantal gebruikers een negatieve energieprijs. Een vreemde situatie: als je energie afneemt krijg je geld toe, en als je teruglevert moet je betalen. Vanuit de netbeheerders wel te verklaren: er is zo veel duurzame energie en zonnepanelen kun je niet even uitzetten. Dat betekent, dat als je niet genoeg afneemt, het net uit balans raakt.

Slim sturen met een batterij

Je kunt je hierdoor natuurlijk laten stoppen. Maar je kunt ook kiezen voor onze slimme batterijen en de netcongestie omzeilen. Dankzij het inzicht dat wij je bieden, kun je slimmer sturen. Als je weet wanneer het zonnig wordt – en wanneer niet – weet je ook hoe je je batterij het best in kunt zetten. En wij staan niet stil. Onze productfilosofie is toekomstgericht. Zo dragen wij bij aan de transformatie van een ouderwets appartementencomplex aan de Henriëttedreef. Door duurzame energieopwekking te combineren met een slimme gevel gaan deze woonunits energie leveren. In dit subsidieproject – een samenwerking van TKITOE-Urban Energy, Bos Installatiewerken, de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht en iwell – onderzoeken we in een praktijksituatie de combinatie van batterijinzet, slimme software en (geautomatiseerd) gedrag, zoals de EU-wetgeving dat voor ogen heeft. Zo realiseren we een slim netwerk waarbij een heel appartementencomplex wordt voorzien via één aansluiting.

Ook aan de slag?

Wij helpen je graag met onze slimme batterijsystemen. Samen kunnen we de energievoorziening in Nederland verduurzamen en betaalbaar houden! Weten wat jij kunt doen om de energietransitie te versnellen? Neem gerust contact met ons op, we onderzoeken graag samen met jou hoe we een mooie oplossing kunnen ontwikkelen.

Meet the team: Marnix Rijnart

Hi Marnix, wat leuk dat je meer wilt vertellen over je werk bij iwell! Hoe zou jij jezelf omschrijven in één zin?

Een soort lopende encyclopedie, iemand die overal wel iets vanaf weet maar in het specifiek de software.

Daarom zijn wij zo blij met je! Maar hoe uit zich dat in de rest van je leven?

Ik help vrienden en familie vaak met allerlei zaken. Zo heb ik voor mijn ouders een nieuwe zonnepaneleninstallatie uitgezocht. Hoe zit dat nou? Wat moet daarvoor gebeuren? Na het uitwerken van een plan hebben we dit grotendeels zelf geïnstalleerd. 

Heb je daarnaast nog dingen waar je goed in bent?

In mijn vrije tijd vind ik het leuk om te boulderen. Daar ben ik redelijk goed in al zeg ik het zelf 😉

Wat doe je precies bij iwell?

Ik ben vooral bezig met software ontwikkeling. Dus dat is het onderhouden en doorontwikkelen van de software die zichtbaar is op de cubes. Maar ik hou me ook bezig met de software in de cloud. Daarbuiten denk ik ook mee met technische issues en nieuwe technische productontwikkelingen.

Hoe belangrijk vind je het milieu, het klimaat en duurzaamheid?

Vrij belangrijk, ja. Ik denk dat wij als mensheid verantwoordelijk om moeten gaan met onze planeet. En als je dat op een duurzame slimme manier kunt doen dan moet je dat ook doen! Dus waar mogelijk probeer ik daar in mijn eigen leven slimme keuzes in te maken. En het is leuk om daar ook op grotere schaal met je werk in bij te dragen.

Doe je privé ook iets met duurzaamheid?

Ja zeker, ik denk na over wat ik koop. Ik hou er niet van om goedkope prullaria te kopen die snel weer stuk gaat en die je vervolgens weer weggooit. Dus dan koop ik liever iets goeds om daar heel lang mee te doen. Plus als je iets goeds koopt is dit vaak prettiger en fijner in gebruik, voorbeelden daarvan zijn laptops, telefoons of stofzuigers. Ik koop liever wat aan de duurdere kant is, maar omdat je er langer mee doet is het uiteindelijk per jaar goedkoper. Bovendien probeer ik met boodschappen doen producten te kopen die niet driedubbel in het plastic zitten. Dat probeer ik te vermijden. En thuis slim omgaan met de verwarming. Bijvoorbeeld in de winter: als mijn vriendin en ik allebei naar werk gaan, dan zetten we de verwarming niet aan. Het duurt even voordat het warm is en tegen de tijd dat het warm is ga je de deur uit. Dus dan laten we die gewoon lekker op 15 graden staan.

Waar krijg jij energie van?

Problemen oplossen. Ik vind het leuk, als iets niet klopt of werkt, om daar dan helemaal in te duiken en erachter te komen wat er precies aan de hand is. Vaak begint dit proces met het analyseren van het probleem. Om vervolgens na te denken over een juiste oplossing. En wanneer jouw gebouwde product positief uit de test komt, daar krijg ik energie van. Het is een fijn gevoel dat het werkt en vooral als het dan ook nog een beetje netjes is met elegante code, daar word ik blij van. 

Welke boodschap zou jij onze volgers mee willen geven?

Wees een beetje lief voor elkaar en voor de planeet!

Ook werken bij iwell? Solliciteer dan nu via de werken bij iwell pagina!

Meet the team: Peter Bossers

Hi Peter, wat leuk dat je meer wilt vertellen over je werk bij iwell! Hoe zou jij jezelf omschrijven in één zin?

Ik zou mezelf omschrijven als een jongen vol Brabantse gezelligheid.

En hoe uit die Brabantse gezelligheid zich dan?

Ik ben eigenlijk gek op alles wat gerelateerd is aan muziek. Livemuziek in een restaurant door een bandje, goede muziek tijdens feestjes en natuurlijk muziek zelf maken, daar kan ik echt vrolijk van worden!  

Zelf muziek maken, klinkt goed, wat doe je nog meer in je vrije tijd?

Zoals ik al zei vind ik zelf muziek maken tof. Ik heb vroeger veel gedrumd. Dat is overigens wel een tijd geleden gezien ik mijn drumstel niet mee kon nemen naar mijn studentenkamer. Daarnaast heb ik altijd met veel plezier gehockeyd. En ik heb ook wel getennist. Vrijrecent heb ik bovendien het wielrennen opgepakt. Genoeg te doen dus!

Zo te zien hou jij je bezig met van alles wat! Hoe zit dat eigenlijk bij iwell?

Bij iwell is dat eigenlijk net zo! Ik ben binnengekomen met een open sollicitatie. iwell leek mij een leuk en leerzaam bedrijf om te gaan werken na mijn master. Ik ben nu onder andere bezig met voorbereidend werk voor de monteurs, het verwerken van de haalbaarheidsonderzoeken. Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor onderhoud en monitoren. Ik hou alle problemen nauwkeurig bij om zo de drukte van onze monteurs inzichtelijk te krijgen. Ook reken ik samen met collega’s Joren en Hasib de business cases door. Ik weet nog niet helemaal waar het precies heen gaat, maar tot nu toe vind ik alles leuk dus zeg ik overal ja op! 

Hoe belangrijk vind je het milieu, het klimaat en duurzaamheid?

Dat is eigenlijk pas gaan groeien sinds dat ik mijn master ben begonnen. Tijdens mijn bachelor Industrial Engineering & Management werd er niet heel veel aandacht aan besteed. Maar met mijn master Science, Business & Innovation in Amsterdam draaide eigenlijk alles om duurzame technologieën en ontwikkelingen. Ik vind het belangrijk dat ik me inzet voor een duurzame wereld. Bij iwell kan ik mijn brein gebruiken om een betere wereld te bouwen voor in de toekomst. 

Doe je privé ook iets met duurzaamheid?

Ik ben er zeker bewust van en mee bezig, maar ik probeer er niet in door te draaien. Ik eet wel minder vlees en stap zo min mogelijk in het vliegtuig. Toch ben ik op de werkvloer het meest efficiënt bezig met duurzaamheid!

Waar krijg jij energie van?

Binnen m’n werk krijg ik veel energie van mijn collega’s. Als ik het goed kan hebben met enthousiaste collega’s om me heen word ik nog meer gemotiveerd om hard te werken. Ik vind het bij iwell heel fijn dat alles flexibel is, iedereen is aanspreekbaar en iedereen deelt zijn enthousiasme!  

Welke boodschap zou jij onze volgers mee willen geven?

Het is voor onze generatie belangrijk om te bouwen aan een betere wereld, in het nu en in de toekomst. Dit is een last die tevens heel veel mogelijkheden met zich meebrengt. 

Ook werken bij iwell? Solliciteer dan nu via de werken bij iwell pagina!

Samen met Vattenfall verduurzamen we Jachtwerf van Dusseldorp

Sinds kort zijn wij als iwell een samenwerking gestart met Vattenfall, een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken. Ons eerste gezamenlijke project is bij Jachtwerf van Dusseldorp, een jachtwerf waar je als booteigenaar je pizza op de boot kan laten bezorgen!

Duurzaamheid as a service

Vattenfall ambieert een fossielvrij leven binnen één generatie. Daarom bieden zij hun klanten duurzaamheid als een service. Onze Cube-batterij wordt onderdeel van deze service. Vattenfall financiert ons systeem, zodat klanten de batterij kunnen huren. Eén van de eerste projecten waar we ons in samenwerking met Vattenfall op richten is het verduurzamen van Jachtwerf van Dusseldorp in Loosdrecht. Maar hier houdt het niet op: er zijn nog een heleboel klanten van Vattenfall waar we dit ook gaan toepassen. De potentie is gigantisch.

Wensen van moderne watersporter

Jachtwerf van Dusseldorp is sinds 1956 een echt familiebedrijf. In 2013 is al de derde generatie tot het bedrijf toegetreden. Daarmee wordt de jachtwerf geleidelijk aangepast aan de wensen van de moderne watersporter. Daar horen niet alleen laadpalen voor elektrische bootjes en auto’s bij, maar ook een heus pizzarestaurant.

Grotere rol elektrisch varen

Als je de CO2-uitstoot wil verlagen, en je leeft in een land met 6,3 duizend kilometer aan vaarwegen, dan kan het niet anders dan dat elektrisch varen een steeds grotere rol gaat vervullen. Er zijn dan ook steeds meer booteigenaren die op zoek zijn naar een manier om hun bootjes elektrisch te laden. Dat begrijpen ze bij Jachtwerf van Dusseldorp. Toen het populaire pizzarestaurant De Werf ervoor zorgde dat het stroomnet niet meer aan de vraag kon voldoen, was het de hoogste tijd om naar een duurzame manier van elektriciteitsvoorziening te zoeken.

Cube als slim hart van het energiesysteem

Door de batterijen van iwell als slim hart van het energiesysteem van de jachthaven in te zetten, zorgen we er – samen met Vattenfall – voor dat Jachthaven van Dusseldorp de juiste hoeveelheid stroom op het juiste moment op de juiste plek aangevoerd krijgt. Als er heel veel pizza’s moeten worden gebakken, krijgen de laadpalen ietsje minder stroom. Immers, de pizza’s moeten snel gebakken worden, de bootjes liggen over het algemeen wel een nachtje aan de laadpaal. Dat is op dat moment net even iets minder urgent.

Drie vliegen in een klap

Zo helpen we de jachthaven op verschillende manieren: we verlagen de piekstroom tijdens het laden van de bootjes en het gebruik van de pizzaovens, we slaan zonnestroom op op het moment dat die ruim voorhanden is, we stabiliseren het stroomnet met de slimme energy-community-software én we laden elektrische auto’s en boten op met de batterij en zonnepanelen.

Meer weten?

Jachtwerf van Dusseldorp is maar één van de jachthavens. Er zijn er zo’n 1.200 in Nederland. De oplossing die we in Loosdrecht hebben toegepast is een schaalbare oplossing. Meer weten? Stuur een mailtje naar info@iwell.nl of reageer via onze LinkedIn-pagina.

Iwell genomineerd voor Cobouw Innovatie Award. Gun jij ons jouw stem?

Elk jaar worden in november de Cobouw Awards uitgereikt. Daarmee geeft Cobouw aandacht aan de toekomst van de bouw. Dit jaar is iwell een van de drie genomineerd organisaties in de categorie ‘Innovatie’. Help ons deze prijs in de wacht te slepen! Zo voorkomen we dat congestie op het stroomnet het nieuwe stikstofprobleem van de bouw wordt.

Innovatieve batterij

Met onze Cube bieden wij een oplossing voor congestie op het stroomnet. Cobouw heeft Cube, onze thuis- of wijkbatterij, genomineerd in de categorie Innovatie van de Cobouw Awards. Daar zijn wij natuurlijk supertrots op!

Nu aan de slag

Het dichtslibben van het stroomnet wordt een steeds groter probleem. Met onze batterij kunnen we wel in korte tijd veel stroom leveren, waar het elektriciteitsnet niet op is berekend. Van woonwijken tot grote distributiecentra, met onze batterij wordt het stroomnet gestabiliseerd en hoeft het niet verzwaard te worden. Zo hoeven we niet te wachten tot de netbeheerder alles oplost, met het risico dat de energietransitie piepend en krakend tot stilstand komt. Want als iedereen doorgaat met verduurzamen, maar het net is er niet op ingericht, komt er van die energietransitie weinig terecht. Dan gooien we bakken met schone energie over de schutting.

Voor bouwers van de toekomst

Vastgoedontwikkeling stopt allang niet meer bij de oplevering van een gebouw. Exploitatie, slim energiegebruik en hergebruik van materialen zijn thema’s waar de bouwers van de toekomst mee aan de slag moeten. Niet in de laatste plaats omdat het niet langer vanzelfsprekend is dat jouw gebouw op het net aangesloten kan worden. Zonder stroom gebeurt er niets: geen liften, geen verlichting, geen internet. Kortom, het complete primaire proces van jouw klanten komt tot stilstand. Kies jij ook voor een duurzamer benadering van vastgoedontwikkeling? Breng dan nu je stem uit op de slimme batterij van iwell!

Geïnspireerd?

Meer weten over het inzetten van ons batterijsysteem? Heb je zelf last van congestie in het stroomnet? Wil je meer zonnepanelen aansluiten? Of gewoon betaalbare schone stroom? Wij leveren zowel de hardware als de slimme aansturing om het verbruik achter de energiemeter te optimaliseren, en zorgen dat zoveel mogelijk lokale zonne-energie binnen jouw gebouw gebruikt wordt. Meer weten? Stuur een mailtje naar info@iwell.nl of reageer via onze LinkedIn-pagina.

‘Als vader van twee kinderen wil ik de wereld oproepen: ga sneller’

Het gaat niet best met het klimaat. Een reden tot zorg, schrijft Jan Willem de Jong in deze blog: ‘Ik wil graag dat mijn kinderen ook nog van een schone wereld kunnen genieten. Dan moeten we wel nú aan de slag met z’n allen.’

Hittegolven, droogte en extreme neerslag

Het zal niemand ontgaan zijn, het VN-klimaatpanel IPCC heeft onlangs een langverwacht rapport vol waarschuwingen over het klimaat gepubliceerd. De uitstoot van broeikasgassen zorgt ervoor dat we ons moeten voorbereiden op meer en meer hittegolven, droogte en extreme neerslag. De mens heeft in deze klimaatverandering een grote rol gespeeld. Dat is misschien ook meteen de positieve noot: de mens kan er nu nog voor zorgen dat het klimaat wordt gestabiliseerd. Maar dan moeten we wel heel snel de CO2-uitstoot drastisch verlagen.

Samenvatting in vijf woorden

Alleen al het eerste deel van het nieuwe IPCC-rapport is vijftienhonderd pagina’s lang, en gebaseerd op zo’n veertienduizend onderzoeken. Als ik het rapport in vijf woorden mag samenvatten: we moeten in actie komen. Ik maak me er persoonlijk echt zorgen over. Als vader van twee kinderen van 2,5 jaar en drie maanden zou ik de wereld echt willen oproepen: ga sneller. Als je een businesscase hebt, en die is kostenneutraal, doe er dan iets mee. Je kunt het aan je kinderen niet uitleggen dat je niet in actie bent gekomen omdat je er niet – genoeg – aan verdiende. Daar is het te spannend voor aan het worden. De tijd van wikken en wegen en nog maar eens een jaartje uitstellen is nu echt voorbij. Voel die urgentie, ga aan de slag, en zorg dat de toekomst van onze kinderen niet in het gedrang komt.

Weilanden onder water

Als je ziet wat er in Leersum is gebeurd met die valwind of met de overstromingen in Limburg, dan kun je toch niet anders dan concluderen dat de weersextremen werkelijkheid zijn? Ik heb pas een nieuw huis gekocht, daar ben ik net ingetrokken met mijn vrouw en twee kinderen. Soms overvalt me de gedachte: shit, als we niks doen staan over 50 jaar hier de weilanden ook blank. We moeten gaan knallen en stoppen met eindeloos praten.

Laat de energietransitie niet piepend en krakend tot stilstand komen

Ik ben ook niet voor niets ondernemer geworden. Ik wil de wereld een stukje mooier, duurzamer, schoner en groener achterlaten dan ik ‘m aangetroffen heb. Als iwell dragen we ons steentje bij door te voorkomen dat de energietransitie piepend en krakend tot stilstand komt omdat het net vol is. Daarom spring ik elke ochtend weer uit bed, om die energietransitie te versnellen en om elke dag weer te bouwen aan de energievoorziening van morgen. Met onze slimme batterijsystemen zetten wij vandaag al stappen op weg naar een mooiere wereld. Waar wacht jij nog op?

Meepraten?

Welke mogelijkheden zie jij om de energietransitie te versnellen? Stuur een mailtje naar info@iwell.nl of reageer via onze LinkedIn-pagina.